logo-2-2-e1657008264178-prb4xiv5cxmdc8fxvuhx36iplg7fzo2vdkmsvqsd30

Trasee BranTrips

Te bucuri de peisajele minunate din zona Bran pe două roți. Ai libertatea de a-ți alege singur traseul pe care vrei să îl parcurgi.

Recomandările noastre

Dealurile și priveliștea te vor cuceri indiferent dacă ești în căutarea unui traseu cu grad de dificultate redus sau dacă îți place să te avânți pe cărările muntoase neasfaltate. Echipa noastră vă propune trasee dinamice și o varietate de obiective turistice pe care le poți vizita.

Indiferent dacă îți dorești să te aventurezi singur, cu familia sau prietenii, bicicletele noastre sunt o alegere inspirată. Pe două roți, vei economisi banii pe care i-ai fi cheltuit pe combustibilul mașinii și vei contribui la protejarea mediului. 

 

Posibilitățile de a merge pe trasee cu bicicleta sunt foarte bine conturate de către Administrația Parcului Național Piatra Craiului, existând un număr de 11 trasee foarte bine definite și marcate. Sunt oferite pe website-ul Administrației, hărțile necesare turiștilor, în format digital. 

Zârnești – Cabana Plaiul Foii - de culoare albastră pe săgețile indicatoare

Distanță: 12 km
Nivel de dificultate: ușor

Traseu ușor, cu o lungime de 12 km și cu priveliști deosebite asupra abruptului nord-vestic al Pietrei Craiului, brăzdat de numeroase văi torențiale numite “padine”, caracteristice acestui masiv calcaros. Traseul este parțial asfaltat (pe o lungime de 5 km la momentul actual), însă există un proiect în curs de derulare pentru asfaltarea totală a acestui drum. În dreptul Centrului de informare turistică din Zârnești, situat chiar în centrul localității, se află un indicator cu direcția Plaiul Foii care vă va scoate în afara orașului pe Valea Bârsei Mari. După aproximativ 2 km veți vedea pe partea dreaptă clădirea Administrației Parcului Național Piatra Craiului, care adăpostește și Centrul de Vizitare de unde se pot obține informații despre obiectivele turistice și regulamentul ariei protejate. În continuare depășiți Valea Crăpăturii și intersecția cu drumul spre Colții Chiliilor, aflate pe partea stângă în direcția voastră de mers. La km 6,5 întâlniți pe dreapta un prim afluent al Bârsei – Bârsa Fierului, iar după încă 4 km ajungeți la Gura Bârsei unde se varsă pârâul Bârsa lui Bucur, un alt afluent al Bârsei. De aici drumul forestier vă conduce către stânga, însoțind cursul apei. Curând atingeți punctul final al traseului, cabana Plaiul Foii, situată chiar lângă locul unde, prin unirea Bârsei Groșetului cu Bârsa Tamașului, se formează Bârsa Mare. În apropierea cabanei se află un punct de supraveghere și prim-ajutor Salvamont.

Zârnești – Colții Chiliilor - de culoare neagră pe săgețile indicatoare

Distanță: 4.8 km
Nivel de dificultate: dificil

Traseu dificil, recomandat cicliștilor cu experiență deoarece prezintă secțiuni de single-trail pe poteci înguste, cu rădăcini și bolovani. Porțiunea inițială este comună cu primul traseu, însă după doar 1 km se desprinde pe partea stângă traseul turistic marcat cu bandă albastră care vă conduce către schitul de la Colții Chiliilor. Această intersecție este semnalizată de un stâlp indicator. Drumul de căruță străbate terenurile agricole, apoi urmează o urcare scurtă pe terasele de la baza versantului nordic al Pietrei Mici (“Sub Barc”). În continuare, drumul urmează aproximativ curba de nivel, străbătând fânețele cosite vara de localnici, înainte de a se transforma într-o poteca îngustă, cu rădăcini și bolovani, ce va pune la încercare abilitățile tehnice ale cicliștilor. După traversarea Văii Crăpăturii, poteca va intersecta drumul forestier care urcă direct din Valea Bârsei (drum pe care îl veți urma la întoarcere) și nu va mai prezenta dificultăți de ordin tehnic până la final. Coborârea pe drumul forestier poate pune probleme pe vreme umedă. La Colții Chiliilor există un izvor, necesar pentru refacerea proviziilor de apă.

Zârnești – Castelul Bran - de culoare albastră pe săgețile indicatoare

Distanță: 8.7 km
Nivel de dificultate: ușor

Traseu ușor, care face legătura între localitățile Zârnești și Bran. Din dreptul Centrului de informare turistică din Zârnești, situat chiar în centrul localității, urmați indicatoarele rutiere cu direcția Brașov pe o distanță de câteva sute de metri, apoi virați dreapta în dreptul unui indicator cu direcția Bran. Traversați cartierul de blocuri Caraiman și vă continuați drumul drept înainte pe Șoseaua Branului. După ce părăsiți ultimele case, asfaltul lasă loc unui drum pietruit care va începe să urce către Tohănița. În timp ce pedalați și câștigați altitudine, puteți admira Șaua Măgurii, Piatra Mică ți orașul Zârnești. Curând vedeți primele case din Tohănița și ascensiunea ia sfârșit, odată cu revenirea pe drumul asfaltat. Vă îndreptați acum către Bucegi, având în dreapta voastră Măgura Branului, la poalele căreia se aflau mai demult vechiul cordon de granita austriac și vama de la Bran. Din Predeluț, o coborâre rapidă vă va duce în scurt timp în parcul din fața Castelului Bran, reședința de vară a Reginei Maria. În parc există și o sursă de apă, însă vă puteți realimenta ușor de la numeroasele magazine din zonă.

Zârnești – Prăpastii – La Table – Șaua Joaca – Peștera – Măgura – Zârnești - de culoare roșie pe săgețile indicatoare

Distanță: 12 km
Nivel de dificultate: mediu

Traseu de dificultate medie, dar cu peisaje spectaculoase. Este un traseu identic cu cel către cabana Curmătura până la ieșirea din chei. După o secțiune de serpentine părăsiți drumul către cabana Curmătura, o curbă la stânga conducându-vă către poiana Vlădușca și Table. O scurtă coborâre și vă continuați ascensiunea până la finalul drumului de exploatare. De aici pornește prin pădure o potecă marcată care străbate poiana Vlădușca până în punctul La Table, punct de intersecție pentru mai multe trasee turistice, în apropierea căruia se află un izvor. Virați la stânga ți vă îndreptați spre Șaua Joaca, urcând susținut pe un drum de tractor. Coborârea spre satul Peștera este foarte bolovănoasă și necesită precauție, pentru evitarea accidentărilor. Chiar înainte de Casa Folea, traseul turistic coboară în satul Măgura, pe la poalele muntelui Toancheș. De aici drumul urmează Coțurile Măgurii și coboară la Fântana lui Botorog, completând bucla.

Zârnești – Prăpastii – La Table – Dâmbovicioara – Ciocanu – Șirnea - Peștera – Măgura – Zârnești - de culoare neagră pe săgețile indicatoare

Nivel de dificultate: dificil

Traseu dificil din cauza diferenței de nivel. Traseul este comun cu traseul anterior până în punctul La Table, de unde se continuă către Grind și apoi coboară la Brusturet pe un drum bolovănos prin Valea Seacă a Pietrelor. În apropierea punctului La Table există un izvor, necesar pentru rehidratare și refacerea proviziilor de apă. De la cabana Brusturet coborâți pe un drum forestier către Dâmbovicioara, străbătând mai întâi spectaculoasele chei ale Brusturetului. Curând ajungeți și la Peștera Dâmbovicioarei, unul dintre principalele puncte de atracție ale zonei, vizitată încă din sec. XVIII. După ce vizitați peștera, vă continuați coborârea pănă la o intersecție de unde începe o urcare solicitantă pe asfalt spre satul Ciocanu. La intrarea în județul Brașov asfaltul se termină și începe coborârea spre satul Șirnea. Din centrul localității vă orientați la stânga și vă intersectați curând cu traseul nr. 6, care are același parcurs din acest punct până în Zârnești.

Zârnești – Prăpastii – La Table – Curmătura Groapelor – Șirnea – Peștera – Măgura – Zârnești - de culoare roșie pe săgețile indicatoare

Nivel de dificultate: mediu

Traseu de dificultate medie, însă foarte variat. Traseul este comun cu traseul nr. 4 până în Șaua Joaca de unde se desparte pe partea dreaptă și străbate o poiană, înainte să coboare pe un drum de tractor până în drumul pietruit care urcă în Curmătura Groapelor, prin care trecea vechea graniță între România și Imperiul Austro-Ungar și de unde admirați o priveliște spectaculoasă asupra satelor de munte și a Bucegilor. Coborârea în satul Șirnea pe drumul lui Frunteș este foarte bolovănoasă și necesită precauție pentru a evita eventuale accidentări. La capătul drumului virați la stânga, fiind nevoiți să deschideți o poartă care limitează accesul vitelor. După încă un sector de coborâre urmează o urcare scurtă, însă foarte abruptă care vă scoate în drumul asfaltat care urcă din Moeciu în satul Peștera. La urcare, pe partea dreaptă, se află un izvor care poate servi la refacerea proviziilor de apă. Din capătul drumului asfaltat, traseul coboară în satul Măgura, apoi la Fântana lui Botorog și, în final, în Zârnești, completând astfel o tură complexă.

Zârnești – Măgura – Peștera – Moieciu de Jos - Măgura – Zârnești - de culoare roșie pe săgețile indicatoare

Nivel de dificultate: mediu

Traseu de dificultate medie. Parcursul este identic cu traseul nr. 8 până în dreptul Văii cu Calea, de unde continuă drept înainte, străbătând satul Măgura până deasupra Prăpăstiilor Zârneștiului. După o scurtă coborâre, urmează încă o urcare susținută până în satul Peștera, unde întalniți drumul asfaltat. Pe parcursul urcării puteți admira arhitectura tradițională a satului de munte, dar și fânetele pline cu flori multicolore, cosite vara de către localnici, iar în fundal versantul brănean al Bucegilor și versantul răsăritean al Pietrei Craiului. Din Peștera începe o coborâre rapidă pe asfalt către Moieciu care trebuie abordată cu precauție din cauza virajelor strânse și a faptului că aici se pot atinge viteze foarte mari. De asemenea, mai ales la sfârșitul săptămânii, pe acest sector crește foarte mult și traficul auto. Tot în această zonă se află și Peștera Liliecilor, care a dat și numele localității. Ajunși la finalul coborării, vă intersectați curând cu traseul nr. 4, al cărui parcurs îl veți urma din nou până la final.

Zârnești – Măgura – Valea cu Calea – Măgura – Zârnești - de culoare neagră pe săgețile indicatoare

Distanță: 17 km
Nivel de dificultate: mediu

Traseu de dificultate medie unde distanța redusă este compensată de diferența de nivel. Până la Podul Măgurii traseul este identic cu cel descris la nr. 4. De aici virați stânga și urcați pe Coturile Măgurii până în sat. După aproximativ 3 km cățărarea se încheie și ieșiți din pădure. Urmează o scurtă coborâre în timpul căreia putem admira arhitectura tradițională a satului de munte și abruptul brănean al Bucegilor. Virați la stânga și străbateți satul până în dreptul Văii cu Calea, unde un indicator ne semnalizează pe partea stânga începutul unei coborâri spectaculoase către Moeciu de Jos. Traseul va testa abilitățile tehnice ale cicliștilor datorită pantei abrupte și a ogaselor adânci săpate de ploi. Urmează câteva traversări prin apă, condimentate și de bălți pline cu noroi. Ajunși jos în capătul văii, virați la stânga și urmați drumul asfaltat până la intersecția cu Valea Pescarului unde se află un panou informativ. De aici un drum forestier urcă în satul Măgura, trecând pe lângă niște relee și oferindu-vă priveliști spectaculoase ale ținuturilor brănene, iar în finalul cățărării închideți bucla, înainte de a cobori înapoi în Zârnești.

Zârnești – Prăpăstii – Cabana Curmătura – Zârnești - de culoare neagră pe săgețile indicatoare

Distanță: 19.4 km
Nivel de dificultate: dificil

Traseu dificil datorită diferenței de nivel. Din dreptul Centrului de informare turistică din Zârnești urmați indicatoarele către Măgura și Prăpăstii care vă vor direcționa către cabana Gura Răului unde drumul asfaltat se termină și începe un drum forestier pe Valea Răului. După o scurtă urcare traversați o fostă carieră de piatră și întâlniți în scurt timp un loc amenajat pentru activitățile de camping și picnic. Imediat după curbă, pe partea dreaptă, se află Fântâna lui Botorog, unde se poate face alimentarea cu apă. La Podul Măgurii lăsați în stânga drumul ce urcă în sat și vă continuați traseul drept înainte către chei, trecând pe lângă captările de apă și căsuța paznicului. În curând ajungeți la intrarea între Prăpăstii, unde o bariera limitează accesul auto în acest spectaculos sector de chei. Drumul pietruit începe să urce susținut printre pereții de calcar care adăpostesc numeroase capre negre. După un sector cu serpentine, la ieșirea din chei, lăsați în stânga drumul către Vlădușca și continuați cu o urcare scurtă, înainte de a vira la dreapta către cabana Curmătura. Două secțiuni abrupte, botezate de localnici Panta Mare și Panta Mică, constituie o provocare pentru cicliștii cu aptitudini de cățărători. Lângă cabană se găsesc două izvoare care servesc la rehidratare și refacerea proviziilor de apă. O lungă coborâre înapoi în Zârnești constituie răsplata pentru efortul depus până aici.

Dâmbovicioara – Podu Dâmboviței – Sătic – Cabana Garofița Pietrei Craiului - de culoare albastră pe săgețile indicatoare

Distanță: 21 km
Nivel de dificultate: ușor

Traseu ușor, recomandat tuturor categoriilor de cicliști. De la intersecția cu drumul către satul Ciocanu urmați drumul asfaltat de-a lungul văii Dâmbovicioara, străbătând un spectaculos sector de chei, și ajungeți în Podu Dâmboviței la drumul național unde virați dreapta, traversați podul care a dat și numele localității și intrați în Cheile Dâmboviței, unde asfaltul ia sfârșit. La ieșirea din chei întâlniți primele case din Sătic, apoi treceți pe lângă un baraj și vă continuați drumul de-a lungul Dâmboviței până la interesecția cu Valea Dragoslovenilor unde traversați la dreapta peste un pod. Bariera instalată limitează accesul auto, iar urcarea până la Cabana Garofița Pietrei Craiului devine mai abruptă și puteți observa semne ale prezenței faunei sălbatice. Ajunși la cabană, puteți admira pereții abrupți de calcar, extrem de fotogenici în lumina apusului. O excursie pe jos până la Marele Grohotiș si Cerdacul Stanciului poate completa această tură, oferindu-vă ocazia unei întâlniri cu ciopoarele de negre si cu flora bogată a Pietrei Craiului.

Dâmbovicioara – Valea Cheii – Fundățica – Fundata – Șirnea – Ciocanu – Dâmbovicioara - de culoare roșie pe săgețile indicatoare

Nivel de dificultate: mediu

Este un traseu de dificultate medie. Din punctul de pornire, traseul este comun cu traseul nr. 10, de care se desparte la Podu Dâmboviței, urmând drumul european pe o distanță de câteva sute de metri, înainte de a părăsi drumul asfaltat și a vira la dreapta, intrând din nou pe teritoriul Parcului Național Piatra Craiului. După ce traversați un sector de chei, străbateți Valea Cheii pe un drum forestier și începeți să urcați către Fundata. Stâlpii indicatori vă semnalizează direcția în intersecții și, după o urcare susținuta, ajungeți în Fundata unde reîncepe drumul asfaltat. La intersecția cu drumul european virați stânga, către Rucar, însă după doar câteva sute de metri virați la dreapta, către Șirnea pe un drum de tractor. Curând ajungeți în drumul recent asfaltat care vă conduce până în centrul localității. O ultimă secțiune de drum pietruit urcă până în satul Ciocanu unde reîntâlnim drumul asfaltat. O coborâre rapidă vă aduce înapoi la punctul de pornire din Dâmbovicioara, completând astfel circuitul.